School: klassenmap

Namenlijst

Vanaf nu heb je elk schooljaar je klassenmap in een wip op orde, want juf Bonnie heeft het meeste, zo niet alles, keurig voor je klaarstaan!

Te beginnen met de namenlijsten. Je kunt de basisgegevens noteren, daarna de extra gegevens (zoals het telefoonnummer van de oppas) èn je kunt eventuele dieetvoorschriften kwijt. Ik heb twee bestanden: 'namenlijst - schrijven' kun je zo uitprinten om met de hand in te vullen en 'namenlijst -  typen' is een Word-bestand om op de pc in te vullen. 

Namenlijst - schrijven
475 downloads
Namenlijst - typen
476 downloads

Registratielijsten - hoeken en werkjes

Persoonlijk ben ik een groot voorstander van kleuters zoveel mogelijk zelf hun activiteiten laten kiezen. Om bij te houden wie welk werkje heeft gedaan en om inzicht te krijgen in welke leerlingen vaak of juist zelden bepaalde hoeken kiezen, kun je heel eenvoudig deze lijsten gebruiken. 

Registratie - hoeken en werkjes
552 downloads

Registratielijsten - rekenen

Vind je het soms lastig goed bij te houden wat jouw kleuters wel of niet beheersen qua voorbereidend rekenen? De oplossing is simpel: download deze registratielijst, vul de namen van je leerlingen in en stop het in je klassenmap. Leg de map met de lijst op je schoot in de kring en vink aan wat je aan kunt vinken.

Kleine tip: sommige dingen kun je ook tijdens het (buiten) spelen even doornemen. Neem je map mee, pak wat kleurpotloden (of kaartjes met vormen of cijfers) en roep telkens even een leerling bij je. 

Registratie - rekenen
595 downloads

Thematisch werken

In het kleuteronderwijs (op sommige scholen ook wel in hogere groepen) wordt gewerkt met een thema. Wel, ik ben door de jaren heen diverse formulieren tegengekomen om zo'n thema voor te bereiden. Maar eerlijk gezegd vond ik aan al die diverse themaplanningen wel iets waar ik niet helemaal tevreden over was. Te uitgebreid (zoals per dag uit moeten schrijven wat je wilt gaan doen, of alle knutselwerkjes verplicht aan een motorische vaardigheid koppelen) of juist te simpel (en wist ik niet zeker of ik wel aan diverse doelen voldeed). Wel, ik heb eens diep nagedacht, al die planningen er eens bij gepakt en heb denk ik en hoop ik de perfecte planning gemaakt!

Hij lijkt behoorlijk uitgebreid, maar je zult zien dat dat best meevalt. Natuurlijk kun je altijd weghalen wat je niet gebruikt.

De planning is ingedeeld in drie onderdelen: klassikale activiteiten, speelse leeractiviteiten en een deel waar je de inrichting van thematische hoeken kunt beschrijven. Aan de rechterkant met witte letters staat het vak genoteerd. Om je het zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik ook een uitleg èn een voorbeeld toegevoegd. 

Thematisch werken
530 downloads
Thematisch werken - uitleg
501 downloads
Thematisch werken - voorbeeld
458 downloads

Weekplanning

Natuurlijk kan een goede weekplanning niet ontbreken aan je klassenmap. Wel, ik heb precies wat je zoekt! Je kunt kiezen uit een compacte weekplanning, waar de gehele week op twee A4-tjes staat.

Of wil je liever iets meer ruimte om dingen te noteren? Dat kan ook: download dan de weekplanning - middel. Hier beslaat elke dag een A4-tje.

Als je veel ruimte wilt om evaluaties, extra aandacht en lesdoelen te noteren, kijk dan eens naar de weekplanning - ruim. Deze beslaat per dag twee A4-tjes, dus ruimte genoeg!

Natuurlijk weet ik niet hoe jouw week verloopt, dus je kunt jouw schema gewoon zelf invullen.

Weekplanning - compact
548 downloads
Weekplanning - middel
488 downloads
Weekplanning - ruim
518 downloads