School: diversen

Toilet

Twee handige plaatjes voor het toilet. Print ze uit, lamineer ze en hang ze op bij de deur in de klas, zodat iedereen weet wanneer de wc vrij is of bezet.

 

Toiletwijzer 01
2877 downloads

Ik had een kind in de klas die nog maar net zindelijk was en er nog wel eens een rommeltje van maakte in de toiletten. Met hulp van deze picto's hebben we flink geoefend en gaat het een stuk beter!

Toiletwijzer 02
822 downloads

Op een school waar ik op het ogenblik werk, hebben ze iets heel handigs voor de toiletten: ronde lampjes die op batterijen werken en die op de muur kunnen worden geplakt. Gaat een leerling naar het toilet, dan drukt hij het het lampje aan. Komt hij weer terug, gaat het lampje uit.

Dus besloot ik even een leuk plaatje te maken voor op de lampjes! En ja, het licht schijnt gewoon door de plaatjes heen.  

Toiletwijzer 03
322 downloads

Leerpret met de doelenraket!

Met dit handige hulpje kun je doelen voor de groep inzichtelijk maken. Print het uit op groot, stevig papier, knip de raket, het doelenkaartje, de maan en de sterren uit en hang het op. Wanneer je een doel stelt voor je klas, kunnen leerlingen aangeven op welk niveau ze zitten.

Je kunt de raket aan een magneetbord hangen en magnetische naamkaartjes gebruiken, of aan de muur hangen en dan wasknijpers met namen erop gebruiken. Kijk maar wat jij het handigst vindt!

Tip: ook leuk in het klein voor individuele doelen!

Raket leerdoelen
349 downloads

Hulpjes, klusjes of taken

Ik kreeg een paar maanden geleden een vraag: of ik iets had voor diverse taken of klusjes binnen de klas? Nee, helaas niet, maar ik kreeg wel veel zin om hiermee aan de slag te gaan! Het duurde door omstandigheden (een verbouwing en een hoop gefeest aan het einde van het jaar) een stuk langer dan de gepland, maar het is gelukt.

Voor de kleuters heb ik takenkaartjes met plaatjes gemaakt, voor de zekerheid staat in het bestand een lijstje met wat de taken inhouden. Natuurlijk zijn deze eenvoudig genoeg om ze aan te kunnen passen aan jouw klas.

Voor de groepen 3 t/m 8 heb ik een takenlijst gemaakt met plaatjes en tekst. Je kunt het uitprinten en in de lege ruimtes de namen van de leerlingen schrijven.

Tenslotte staan in beide bestanden drie titelkaartjes. Je kunt kiezen uit 'hulpjes', 'klusjes' of 'taken'. Veel plezier ermee!

Hulpjes, klusjes en/of taken - groep 1-2
921 downloads
Hulpjes, klusjes en/of taken - groep 3-8
762 downloads

Wat een goed idee: de 'ik kan helpen met-muur'!

Zoals je wellicht weet, krijg ik graag goede suggesties. En laatst kreeg ik via de mail van een kleuterleerkracht wel een hele goede, namelijk de 'ik kan helpen met-muur'. Het idee is simpel:

Op de muur hangen kaartjes van dingen waar leerlingen hun naamkaartje bij kunnen hangen als zij daar bedreven genoeg in zijn om anderen te helpen. Deze dingen zijn: de jas ritsen, veters strikken, een beker openen, puzzelen, knippen en een moeilijke vraag of opdracht doen.

Heeft een leerling dus ergens hulp bij nodig, dan kan hij of zij het aan een van deze leerlingen vragen in plaats van aan de juf of meester. Zo slim!

Ik heb de kaartjes in twee versies: een met leuke figuurtjes erop en een met eenvoudige, maar wel vrolijke picto's. Veel plezier ermee!

Ik kan helpen met - figuren
620 downloads
Ik kan helpen met - objecten
678 downloads

Dier in de klas

Ik heb ooit ingevallen in een klas met een aquarium, wat mij op het idee bracht een aquarium te tekenen in mijn fictieve klasje (je ziet het op sommige dagritmekaarten). Maar onlangs kreeg ik een hele leuke mail van een leerkracht die wandelende takken in haar klas heeft. Dat bracht mij op een  ideetje: een paar kaartjes voor het planbord en de 'ik kan helpen met-muur' met daarop een aquarium met vissen en een terrarium met wandelende takken. Veel plezier ermee!

Dier in de klas
236 downloads

Knijpkaarten maken

Als je met kleuters werkt, ken je ze vast wel: knijpkaarten! Vanaf nu kun je die heel makkelijk zelf maken: download het sjabloon, vul de opgaven en de antwoorden in (tip: je kunt in het antwoordenblad de gekleurde vakken aanpassen door ze naar het gewenste vak te slepen), print het uit en lamineer het dubbelzijdig. Het meeste werk is het verven van een hoop wasknijpers! 

Knijpkaart
423 downloads

Kaartjes voor het planbord aanvulling: leuke plaatjes voor op de naamkaartjes!

Bij het voorbeeld van 'Kaartjes voor het planbord' (zie hieronder), had ik wat leuke plaatjes toegevoegd aan de naamkaartjes. Dat bracht mij op een leuk idee: waarom niet zoveel mogelijk kleine plaatjes verzamelen zodat je deze nu zelf ook kunt gebruiken! Ik heb het bestand in Word gedaan, zo kun je kiezen of je de plaatjes op de pc wilt toevoegen, of dat je ze op stickerpapier print en daarna uitknipt. Veel plezier ermee!

Plaatjes - planbord naamkaartjes
603 downloads

Kaartjes voor het planbord

Heel wat jaren geleden deed ik een stage op een basisschool, waar ik mijn eigen klas kreeg. Er waren alleen geen fatsoenlijke kaartjes voor op het planbord te vinden (ik kreeg, echt waar, een plastic tas vol met vuile, stoffige, en kapotte kaartjes.... De andere klassen hadden nieuwe gekregen). Gelukkig ben ik een handige en creatieve juf, dus heb ik ze gewoon zelf gemaakt! 

De kaartjes zijn 7,5 x 7,5 cm, dus ze passen in ieder geval op het planbord van Educo.

Ik heb voor het gemak ook een bestandje gemaakt met de naamkaartjes. De maten hiervan zijn 7 x 3 cm, dus deze passen in ieder geval in de naamkaarthouders van Educo. Het lettertype dat ik heb gebruikt is SchoolKX_New, een perfecte blokletter, naar mijn mening.

Mocht je nog een idee hebben voor een kaartje, laat het me vooral weten!

Kaartjes - planbord
2013 downloads
Kaartjes - planbord naamkaartjes
1275 downloads

Lekker weertje, koekepeertje!

Een van de dingen die ik graag in de ochtendkring doe, is het bekijken wat het weer is vandaag. Gewoon even lekker naar buiten staren met zijn allen; regent het? Waait het? Waar kunnen we dat aan zien? Soms twijfelen we met zijn allen, dus dan zit er niks anders op dan maar even naar buiten gaan... Dus heb ik daar ook maar eens kaartjes voor gemaakt. Veel plezier met naar buiten kijken en naar buiten gaan!

Kaartjes - weer
1142 downloads

Kaartjes voor de kasten

Handige en duidelijke kaartjes voor de kasten in je klaslokaal (of thuis op de speelgoedkisten, bijvoorbeeld).

Tip: je kunt de kaartjes voor het lamineren op een gekleurd papier plakken. Elke kast krijgt zo een eigen kleur.  

Kaartjes - kasten
2105 downloads

Veterstrikdiploma

Hoera! Na flink oefenen kan je kind of je leerling zelf veters strikken! Dat verdient een diploma. Print het diploma met de roze of groene schoen, prik gaatjes in de rondjes en rijg er een veter of lintje doorheen. Veel plezier ermee!

Veterstrikdiploma 01
4487 downloads
Veterstrikdiploma 02
3718 downloads

Complimentenblad en evaluatieblad

Dit zijn twee handige hulpjes die ik gebruik bij mijn bijlessen. Je kunt deze gebruiken als je kind huiswerk heeft, of thuis ergens mee moet oefenen.

Het complimentenblad is bedoeld om een kind te prijzen om zijn of haar inzet. Je kind of leerling vult zelf in of hij of zij goed heeft meegedaan en of de les makkelijk of moeilijk was. Was het makkelijk? Fijn, dan weet je dat je dat al goed kan! Was het moeilijk? Wat goed dat je het toch hebt gedaan!

Het evaluatieblad is om na te gaan in hoeverre hij of zij de leerstof begrijpt en kan toepassen. Ook dit vult hij of zij zelf in. Natuurlijk mag je altijd helpen.

Complimentenblad
994 downloads
Evaluatieblad
936 downloads

Meichenbaum of hulp bij het uitvoeren van een taak

Heb je een kind dat erg snel, maar slordig werkt? En daardoor onnodige fouten maakt? Of een kind dat erg chaotisch aan het werk gaat? En daardoor fouten maakt, meerdere keren opnieuw moet beginnen of helemaal niet aan het werk komt? Voor dit soort probleempjes (en andere werkhoudingsproblemen) is de Meichenbaum-methode heel handig. Meichenbaum (1981) deelde taken in 4 fasen:

  1. de instructie wordt gegeven ("wat ga ik doen?")
  2. het kind denkt na over de oplossingsstrategie ("hoe ga ik het doen?")
  3. het kind voert de taak uit ("ik doe mijn werkje")
  4. het kind evalueert het werk ("ik kijk het na")

Met de Meichenbaum-methode worden kinderen bewust gemaakt van de fasen van een taak, door de taak in vier stappen te verdelen. Op een kaartje staan de stappen, ondersteund door een plaatje. Dit kan voor een activiteit zijn zoals een knutselactiviteit, maar je kunt het ook toepassen bij een moeilijke rekensom bijvoorbeeld. 

Laat je kind de stappen hardop verwoorden. Dit brengt automatisch structuur aan in het denken, want het is niet mogelijk twee dingen tegelijk te zeggen. Ook weet jij zo precies wat je kind denkt, en kun je zo makkelijker denkfoutjes opsporen.

Meichenbaum 01
1256 downloads
Meichenbaum 02
1060 downloads

Goedemorgen!

Een hele poos geleden zag ik dit geweldige filmpje van een juf op een school in de VS, die haar leerlingen op een bijzondere manier begroette. Al heel lang had ik het idee om zelf ook zo'n bordje te maken, een beetje aangepast aan mijn eigen ideeën. En nu is het dan eindelijk af! Print het uit, hang het op en heel veel plezier ermee!

Goedemorgen Keuzebord
1405 downloads